onsdag , oktober 17 2018
Home / Opskrifter / Ovnbagt laks – Sådan gør du

Ovnbagt laks – Sådan gør du

Laks er en sikker vinder, når der skal en fiskeret på bordet. De fleste kan lide fisken og nyder den især, når den er godt tilberedt – selv dem, der ikke er store tilhængere af fisk, vil ofte gå med til at spise en ret, der er laks i. Laks er en fed fisk, men på den gode måde. Den er meget sund og indeholder flere forskellige typer af vitaminer, som har stor betydning for vores sundhed – heriblandt omega-3 fedtsyrer og D- og B12-vitamin, og så har den et højt indhold af både jod og selen, som er supergodt for stofskiftet og immunforsvaret.

Tilberedning af laks

En anden stor fordel med laks er, at den har sæson hele året og er let at få fat på – til trods for den indimellem lidt høje pris. Det giver god mulighed for at integrere laksen i madlavningen året rundt og på alle tænkelige måder.

Laksen kan tilberedes på mange forskellige måder, hvilket gør det let at spise en masse af den sunde fisk, uden at skulle lave de samme to eller tre retter hele tiden. Laks kan blandt andet ryges, marineres, steges, grilles eller endda dampes, og kan tilberedes stort set som man ønsker – hel, skåret ud eller fileteret.

Nem opskrift på ovnbagt laks

Ingredienser:

  • 200-250 g. lakseside pr. person
  • 1 usprøjtet citron
  • Dild
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen på 200 ºC. Ovnen skal stå på undervarme eller over-/undervarme.
  2. Find noget stanniol frem og fold et ”fad” af to store stykker, der er større end laksen.
  3. Læg laksen på fadet af stanniol og fold derefter kanterne op og omkring laksen.
  4. Skær citronen over i to halve og pres saften fra den ene halvdel ud over laksen.
  5. Skær dernæst den anden halvdel af citronen i skiver.
  6. Læg dild og citronskiverne ovenpå laksen, og drys så salt og peber over.
  7. Bag laksen i ovnen i 18-20 minutter til den er færdig. Pas på den ikke bliver tør.
  8. Når laksen er færdig, tages den ud af ovnen og lægges over i et fad. Laksen er nu klar til at blive serveret.

Fuldend retten med det rette tilbehør

Laksen fylder det meste af retten, og der behøver i princippet ikke at være særlig meget tilbehør. Det gør dog retten lidt mere spændende, hvis der bliver serveret noget let ved siden af. Det kan være i form af en sund salat, små kartofler eller frisk pasta. Laksen fungerer rigtig godt med noget, der er let og mildt i smagen, og smager især godt sammen med rodfrugter. For at gøre rodfrugterne ekstra spændende, kan de med fordel tilberedes med olie og salt og peber i ovnen. Desuden fungerer laks godt med en spinatsalat eller en bønnesalat med edamame bønner, som især er godt sammen med den ovnbagte laks.

Den rette vin skal der til

Med til enhver god ret med laks, skal der selvfølgelig følge et godt glas vin; det vil nemlig være prikken over i’et i den allerede lækre ret. Det er dog ikke hvilken som helst vin, man kan servere sammen med den ovnbagte laks, for ikke alt fungerer lige godt, og smagssammensætningen skal selvfølgelig være helt perfekt. Den ovnbagte laks er en meget mild og let ret, og da den er bagt ved lav varme og ikke er blevet tilberedt med kraftige krydderier, skal der også en let vin til. En hvidvin, der er lavet på chardonnaydruen, er at foretrække, da den er både frisk og tør. Den vil altså gå rigtig godt sammen med den lette, ovnbagte laks. Vinen skal naturligvis serveres rigtigt, så den kan smage allerbedst, og for at opnå en god smag, kan du med fordel læse denne guide omkring serveringstemperatur for vin. Når du har fundet den rette vin at drikke sammen med den lækre ovnbagte laks, vil du have sammensat en superlækker middag, som de fleste vil nyde.

About admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *